11.22.2015 |

Barn og Ull

Ull i kulda gir glade barn.

Snø og vinter er spesielt moro for barna våre, med ski, skøyter, snøborger og aking er det mye som skjer ute. Men slipper du barna ut i kulden, må du ta noen forholdsregler og følge godt med. Små barn er mer utsatt for forfrysning og alvorlig nedkjøling enn voksne. Grunnen er enkel: de mister kroppstemperaturen lettere enn voksne. Årsaken til dette er at de har stor fordampningsoverflate i forhold til volum, kontrollorganet deres for temperaturregulering er umodent og de har redusert varmeproduksjon.

I følge Norsk Helseinformatikk (NHI) finnes det ingen nasjonale anbefalinger for når det er for kaldt å ta med de minste barna ut. Det finnes flere som angir -10 grader som en grense for når du kan ta med spedbarn og småbarn ut, men her spiller både vindforhold og luftfuktighet inn. Ved mye vind, kan de effektive kuldegradene være lavere enn minus ti grader, selv om gradestokken angir at det er varmere. 

Det er viktig å velge riktige klær. Det anbefales å kle barna i flere tynne lag,- med ull innerst og vindtette klær ytterst. Unngå bomull innerst - det tar til seg fuktighet og barnet blir fort våt og kald. Ned mot 20 minusgrader holder det med tynne produkter av ull innerst (eksempelvis WoolNet eller LightWool), husk også ullsokker innerst på beina. Blir det enda kaldere, bør du gå for litt tykkere ull innerst. Det er viktig å tenke lagvis påkledning, tre lag skal være nok. For mange lag virker mot sin hensikt, siden det er viktig med luft mellom lagene.  Det mellomste laget skal både isolere og frakte fuktighet vekk fra innerlaget til ytterlaget. Dette kan gjerne være et tykkere lag ull (som eksempelvis WarmWool), eller fleece. Bomull og viskose bør absolutt unngås.  Det ytterste laget skal holde nedbør og vind ute, samtidig som det lar fuktigheten slippe ut. Vanlige plagg er parkdresser, skallbekledning med gore - tex o.l. 

Husk også på varme, gode vintersko og lue, headover/hals og votter. På de minste barna er heldekkende lue og hals i ett (en såkalt balaklava) en god løsning. Når det er som kaldest, kan det være lurt å ha en tynn ullbalaklava under en tykkere ullue. En hals er tryggere enn skjerf, siden barnet fort kan henge skjerfet opp i et klatrestativ eller lignende under lek. Ullvotter holder barna varme på hendene, men er ikke spesielt godt egnet i snøen. Da henger mye av snøen igjen på vottene, og det kan føre til at barna tar vottene av seg for å leke. Et forslag er å heller gå for tynnere ullvotter inni en vanntett, tynn overtrekksvott. Det finnes også ullvotter som er sydd fast inni en teknisk vott. Når det kommer til støvler, er det viktig at barna har vinterstøvler som er store nok. Med en gang de blir litt trange, vil de bli kalde på føttene. I støvlene bør det være plass til et par ekstra sokker.

Dersom du tar med barnet ut og er usikker på om det er for kaldt, er det viktig at du følger med på barnet og kjenner etter om han/hun er passelig varm. Virker barnet i tillegg glad og fornøyd, er det et godt tegn. Skal du ta med barnet ut på pulktur, eller trekke det på akebrett, er det viktig å huske på at det er kaldere nærmere bakken. Er det kaldt og dårlig vær, kan det vare ubehagelig nær bakken selv om det er behagelig for en voksen i bevegelse.

Se våre ullprodukter til barn her!


Kilde:

www.nhi.no

www.nrk.no
www.mamma.no