02.22.2015 | General

Oppskrift: pannekaker på bål

Med litt planlegging kan nesten all mat tilberedes ute på bål - til og med pannekaker! Her kommer noen gode ideer om hvordan du lett kan steke pannekaker ute på bål. 

Lag pannekakerøren hjemme og hell den over på en termos eller flaske. Vi bruker en drikkeflaske med stor åpning og god skrukork. Ta med flytende margarin til stekingen, på den måten unngår du at de setter seg fast i pannen.

Her kommer en grunnoppskrift på pannkaker:

Porsjoner: 4

Ingredienser:
4 stk. egg
3 dl. hvetemel eller 50/50 siktet og sammalt hvetemel.
1/2 ts. salt.
5 dl. melk

Fremgangsmåte:
Bland mel og salt. Tillsett ca. halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. 30 minutter.

For å få et godt resultat er det viktig med tørr ved, og en panne med så langt skaft som mulig. Begynn med å bygge opp bålet slik at pannen kan plasseres over bålet, og vent litt til det er god varme, eventuelt helt til det er en god glohaug. Varm pannen med flytende margarin, hell på et passe tykt lag med røre og stek i veg. Er du litt dreven er det alltid gøy å snu pannekaken i luften, men du kan også bruke en stekespade. Når de er ferdigstekt kan de eksempelvis fylles med ost og skinke, eller sukker og syltetøy. 

Det kan være lurt å ha med papir og våtservietter, - det er godt å tørke hendene etter ferdigspist måltid. 



Tips: Grove pannekaker:
Enten kan man erstatte halve melmengden med fint, sammalt hvetemel eller man kan erstatte hele mengden med grovbakstmel.

Tynnere pannekaker:
Jo flere egg som brukes i røren, desto mer melk kan man tilsette, fordi eggene binder røren. Da får man en tynn pannekakerøre som gir tynne, fine pannekaker.

English:

Bonfire pancakes

With a little planning, almost every recipe can be adjusted for bonfire cooking - even pancakes! 

Make the batter at home and bring it in a thermos or bottle. We used a bottle with a large opening and screw cap. 


Portions: 4

Ingredients

4 eggs

300 ml (1 1/4 cups) white plain flour, or 50/50 wholemeal and white plain flour

1/2 teaspoon salt

500 ml (1 pint) milk


Mix flour and salt. Add about half the milk and mix well until the batter is smooth. Add the rest of the milk. Mix in the eggs and leave the batter for 30 minutes. 

For the best possible result, use dry firewood and a skillet with a long handle. Build the bonfire in such a way that the skillet can sit on top of it. Wait until the fire is properly warm, or is reduced to ambers. Preheat the skillet with some butter or margarin, add the batter. If you're feeling brave, try flipping the pancakes in the air. Serve with jam and sugar, or cheese and bacon for a savory version. Remember to bring wet wipes or napkins!

Tips!

For a healthier version, replace all the flour with stoneground wholemeal.

For thinner crêpes, add more eggs and more milk.