10.20.2015 |

Test Team :: Johan Skullman

Hvem er du?

- En 54-årig”outdoorholic” från Kolmårdsskogarna strax norr om Norrköping. Jag jobbade trettio år i svenska försvaret, i spanings- och underrättelsetjänst. Fick där bl a utbildning till arbetsfysiolog samt i material-, textil- och konfektionsteknik. Jag är också utbildad militär överlevnadsinstruktör med erfarenhet från världens alla hörn. Sedan 2010 så jag jobbar jag som produktutvklingsrådgivare och testare åt Aclima, Fjällräven, Hestrahandsken, Morakniv, Primus, Real Turmat och ytterligare några. Tillsammans med dessa så genomför jag även del utbildningar. Jag lever ett liv idag där det inte gör så mycket att det är svårt att skilja mellan arbete och fritid- Jag är lyckligt tacksam för det!


Hva gjør du (i naturen) og hvorfor?

- Det mesta, och jag njuter av lika starkt oavsett vad jag gör- Allt från det spännande och utmanande till det lugna och rogivande. Jag älskar att orientera, både i full fart eller i lugn och fint tempo- Att vara en ”pathfinder” är det ultimata sättet att förena sina analytiska och taktiska förmågor att fatta riktiga beslut med sin nyfikenhet och upptäckarglädje.


Hvilken betydning har friluftslivet for deg?

- Det betyder frihet och att få vara i olika aktiviteter som som ger fantastiska erfarenheter. Jag blir ödmjukt medveten om att man aldrig kan bli fullärd.


Hvor mange døgn tilbringer du utendørs i løpet av et år?

- Det variera förstås lite från år till år men det blir ca 200-250 dagar om året och av dom så sover jag i tält, i en snöhåla, under en gran eller hängandes i en hängmatta ca 130-180 dygn.


Ditt beste friluftslivminne?

- Som liten grabb var det få hänga med mina föräldrar och två bröder ut i skogen och springa orientering. Idag är det stunderna tillsammans med mina egna barn när vi gör olika saker i naturen. Att köra hundspann med min son (han är slädhundsguide under vintrarna!) är en riktigt fin upplevelse. Jag har gjort väldigt mycket olika saker men aldrig tillhört de som värderar sina friluftsminnen i vad som varit längst, högst, häftigast eller tuffast, även om det blivit många tillfällen då jag pushat mina gränser i mer extrema miljöer och sammanhang.Hva kreves av en nybegynner for å komme igang med det enkle friluftsliv?

- Inte så mycket faktiskt. Det skadar heller förstås inte att lyssna på någon med lite mer erfarenhet och det är absolut värt att försöka lära sig i hemtrakten som man känner först för att sedan bygga på det steg för steg. Att vara tillsammans med andra gör att man får en chans att pröva sina egna tankar och idéer och få nya tillbaka från kompisarna. En kurs i friluftsliv ger ofta nyttiga kunskaper. Jag rekommenderar starkt att man lär sig orientera med karta och kompass, att hantera en kniv och att göra upp eld på olika sätt- Det är de allra viktigaste förmågorna man bör behärska för att kunna få stor behållning av sitt uteliv. De ger en ett bra självförtroende också 

;-)


Har du et favorittplagg fra Aclima, og isåfall hvorfor er dette plagget en favoritt?

- Utan tvekan så är det ett set med woolnet eftersom jag tycker att det är så funktionellt i så många olika sammanhang och klimat, å så blir man ju lite läckert sexig oxå ;-). Jag är också väldigt förtjust i de andra ullkvaliteterna förstås. Olika tjocklek och olika stickningsmetoder ger ju olika egenskaper och det är här som Aclima verkligen har en bra variation på dessa kombinationer, man hittar en bra lösning vad än det är för årstid eller aktivitet som utövas.