11.12.2015 |

Tips til bekledning :: Ekte Gleder

Gode og funksjonelle klær kan noen ganger være helt avgjørende for en god opplevelse i naturen. Hvis du har kledd deg etter forholdene, kan du bruke oppmerksomheten din på det som skjer rundt deg, og ikke på om du er kald eller våt.  Ektegleder bruker mye tid utendørs i varierende vær. Det er avgjørende for oss at vi har hatt funksjonell bekledning av god kvalitet som vi kan stole på året rundt. Her er våre bekledningstips basert på våre turer i fjellheimen!


Det siste året har vi brukt ullundertøy fra Aclima på alle turer, og våre favorittplagg har nå mellom 100-150 dager med aktivt bruk bak seg. Aclima har spesialisert seg i ullundertøy. Med deres produktserie har de utviklet svært komfortable og slitesterke produkter.  Merinoull til barn (og voksne) er ideell fordi den er myk og elastisk samtidig som den regulerer varmen både i varmt og kaldt vær!

Innerst mot huden

Inn mot huden bruker vi alltid ull, enten netting eller tynt ull undertøy. Hovedgrunnen til dette er i stor grad forklart ovenfor, men i tillegg er ull mer motstandsdyktig mot smuss, og ull kan brukes leeenge uten at det lukter på samme måte som kunstfiber. All in all bidrar dette til færre plagg, og til lavere vekt og volum på sekkene! Eventuelt kan en kompensere med litt ekstra Lørdagsgodteri ☺

Barnas favoritt plagg: Woolnet trøye og longs! 


Mellombekledning

Når det er varmt ute eller ved høy aktivitet dropper vi ofte mellomplagget på både store og små. Men hvis aktiviteten er statisk eller det er kaldt ute bygger vi på med et mellom plagg som står i stil med aktivitet og temperatur. Vi benytter enten tynt ull sett, tykt ull sett eller en fleece eller boblejakke hvis det er svært kaldt. Mellomplagg kan også fungere fint som ytterste plagg når været tillater det. 

Alle barnas favoritt plagg: Ninja dressen aka warmwool heldress! Denne har blitt brukt til ALT, fra nattdrakt til ytterbekledning, og hovedgrunnen til dette er ganske enkelt på bakgrunn av ullen sine unike egenskaper, og at barna elsker den!

Vi voksne kommer ikke unna Wollshell jakken som har fått kjørt seg like mye som ytterbekledning, som mellombekledning. Denne ”good looking” jakken isolerer godt mot både nedbør og vind, samtidig som det har vist seg vanskelig å slite den ut!

              

Ytterst

Siden vi bor i Nord Norge er vi avhengig av en robust ytterbekledning som tåler tøft vær både på rød og blå side av temperatur skalaen.  Tynne regnjakker og bukser har klare fordeler i den varme årstiden, og denne bekledningen veier mindre samtidig som den gir større bevegelsesfrihet til aktive småtasser.  Men skal du ha EN ytterbekledning, som fungerer i all slags vær, bør du satse på skallbekledning. Denne er både vindtett, vanntett og pustende, selv om akkurat puste egenskapene til bekledningen ofte er oppskrytt. Ha heller fokus på om det er gode luftemuligheter enn om det er absolutt siste versjon av Gore-Tex☺ 

Barnas favoritt plagg: Isbjørn Kuling Jakke.

Voksne: Fjellreven Lappland Hybrid jakke og bukse.


Beina

Vinterstid og på lange dagsmarsjer bruker vi alltid to ull par sokker! Et par tynne sokker mot huden og et par tykke sokker ytterst sørger for i kombinasjon med gode sko; færre gnagsår, bedre isolasjon og generelt god stemning!


Hodet

Det største varmetapet går igjennom hodet. Ha derfor alltid med to luer på tur, en lue som du bruker under aktiviteten, og en lue når du hviler. Balaklava er superdigg å sove med når det er minusgrader, og gjør natten mer behagelig.

GOD TUR!