Som barn kunne hun drømme seg bort i bøker og tv-serier. Favorittene var Stein P. Aasheims eventyr, Truls over Grønland, Eventyrjenter og Canada på Tvers. Ønsket om å selv dra på eventyr, var det som fikk henne til å sette i gang den første turplanleggingen. Og mens resten av årskullet hennes konfirmerte seg, la hun, som 15-åring, bak seg over 600 tunge kilometer i det ugjestmilde klimaet på verdens største øy. Med det ble hun den yngste jenta som noen gang krysset Grønland på ski. Møt Aclima-ambassadøren Karen Kyllesø.

 

 

 

Hva er motivasjonen for å drive med det du gjør?

Jeg tror det handler om det å utfordre meg selv og jakte etter mestringsfølelsen. Jeg syns også at de kalde og ugjestmilbare stedene kan være mystiske og spennende. Det gir meg stor glede å oppleve at det er mulig å klare seg og ha det fint med lite på marginale steder bare jeg har med meg riktig type klær, mat og utstyr.

 

Prestasjoner du er stolt av?

Det jeg er kanskje mest stolt av er å ha fått tillatelse til å gå alene til Sydpolen i en alder av 20 år etter å ha jobbet målrettet mot dette i 5 år. Jeg har brukt store deler av ungdomstiden min til å prioritere tur og innhente den erfaringen som kreves for å kunne dra alene til Sydpolen. Desto lenger man jobber for noe, desto bedre smaker gevinsten.

 

Din personlige visjon for fremtidens eventyr? 

Det store prosjektet jeg jobber med nå er Sydpolprosjekt mitt. I november nå i år 2024 skal jeg gå alene til Sydpolen i 50 dager, 1130 km. Kommer jeg meg helt til mål, vil jeg bli verdens yngste person til å ha gjort dette.

 

 

 

 

Hvordan finne balansen mellom eventyr og å ta vare på naturen?

Jeg tror at ved å være mye i naturen blir man mer glad i den og ønsker i større grad å ta vare på den. Noe av det som opptar meg mest er forbruk. Jeg prøver å kjøpe minst mulig nytt, og låne, leie eller kjøpe brukt utstyr. Jeg tror det vil lønne seg både økonomisk og for miljøet, å dele på utstyret vårt. Etter å ha vært mye på tur setter jeg også mye større pris på det med funksjonelle og tidløse plagg, fremfor trendy fast fashion plagg. Det å ha disse tankene i bakhodet gjør at jeg hadler mye mindre nye klær, og tenker på at det jeg kjøper skal vare lenge.

 

Dine beste tips for å være miljøvennlig?

Ved å være mye i naturen oppdager man lettere forsøpling, forurensing og endringer i miljøet. Dette tror jeg er den enkleste måten å bli miljøbevisst på. Mitt beste tips er å senke forbruke. Lag deg et par krav til hva som skal til for at du kjøper et plagg, f.eks: Dette kommer jeg til å bruke ofte, jeg vil ikke bli lei av dette plagget og det er komfortabelt og funksjonelt. Da blir det mye lettere å handle miljøvennlig. Et annet godt tips er å ta kollektivt til fjellet, eller om du bor på bygda som meg – kjør flere sammen! 

 

 

 

 

Hva forholdet ditt til ull?

Jeg elsker ull! Året rundt, til alle aktiviteter. Selv om man blir svett har ull en unik evne til å ta vare på varmen. Til trening syns jeg syntetisk trenginstøy kan føles tett og klamt, og foretrekker ull både på sommerstid og om vinteren. Jeg er også glad i å bruke ull til hverdags. Hvilket plagg klarer du deg ikke uten?

 

Ditt beste pakketips til når du skal på tur?

Å ikke pakke mer enn du trenger. Når man bærer sekk eller trekker pulk i mange dager i strekk vil hvert gram telle. Kjenn utstyret ditt og ta med deg et minimum, det vil gjøre turen lettere og du har mer energi til opplevelser.

 

 

Topp 3 Aclima:

 

 

Har du noen spesielle ritualer for dine utendørseventyr?

Jeg pleier alltid å skrive ned noen ikke-fysiske mål for turen på forhånd. Dette er mål som ikke går på hvor lang eller fort jeg skal gå. Det kan være ting som “oppleve turglede”, “snakke med mennesker jeg møter” eller “ta fine bilder”. Grunnen til dette er for å ikke få en mislykket tur. Kommer jeg ikke frem dit jeg hadde planlagt, så har jeg fortsatt nådd de andre målene mine, og det opplevde ikke som en nedtur.

 

 

Hvordan bruker du lidenskapen din til å inspirere andre?

Jeg håper jeg kan inspirere andre, spesielt unge til å følge sin drøm, og aller helst inspirere til turdrømmer. Jeg bruker instagram og TikTok til å nå ut til andre unge. Det å formidle turene mine gjennom sosiale medier og foredrag gir turene mine en ekstra dimensjon og jeg går gjerne å tenker på hvilke opplevelser jeg ønsker å dele.

 

 

Råd som motiverer til å komme seg ut og utforske?

Det aller vanskeligste med å få gjennomført drømmeturen er å komme seg til startstreken. Mitt beste tips er å sette en dato, og rydde plass i kalenderen. Få fri fra jobb eller skole og bestill flybillett/togbilletten eller første hytteovernattingen. Desto flere slike steg du får unnagjort, er du et steg nærere å få gjennomført drømmeturen.

 

 

Hva vil du si til de som drømmer om eventyr?

Prioriter drømmen. Begynn i det små, med turer i nærområde eller kanskje meld deg på en gruppetur!