Den norske hundekjøreren og - oppdretteren, Thomas Wærner, driver Berserk kennel ved Synnfjell i Nord-Torpa. Han er i tillegg initiativtakeren til det årlige løpet Mush Synnfjell og har tidligere vunnet det kjente Finnmarksløpet. Bli bedre kjent med ambassadøren vår. 

 

Navn: Thomas Wærner
Lokasjon: Synnfjell
Aktivitet: Hundekjøring
3 ord som beskriver deg: Lever for opplevelser
 


Hva er motivasjon for å drive med det du gjør?

Hundekjøring er en kompleks ting å drive med. Det er mye jobb, tid og penger, så man må ha høy motivasjon for å drive med det. For min del er det samspillet mellom hund og natur som driver meg. Og det å delta i konkurranser og vinne, er en veldig stor motivasjon.

 

Hva inspirerte deg til å starte?

Min største inspirasjon var hunder og kontakten med dem – det å gå tur med hunder, være med hunder, kose og ta vare på hunder. Jeg har en ekstrem hundeinteresse. Jeg er oppvokst på Frogner i Oslo, så det var ikke gitt at det var dette jeg skulle drive med. Det skjedde litt ved tilfeldigheter etter at min mor kom over en hundeklubb, så økte bare interessen.

 

Noen høydepunkter eller prestasjoner du er stolt av?

Jeg er stolt av å ha klart å bygge opp nok kompetanse til å mestre et stort spann i alt slags vær, samt å bygge opp et spann for å nå målene med å vinne konkurranse. Jeg har deltatt i det meste av løp og har vunnet Femundløpet, samt Finnmarksløpet flere ganger. Jeg har også nådd målet mitt med å vinne Iditarod som jeg har drømt om siden jeg var 11 år.

 

 

Hvordan finner du balansen mellom eventyrene og det å ta vare på naturen du utforsker?

Som hundekjører er man veldig forbruker av ting, vi har behov for hundemat og utstyr, og vi må bruke bilen til å hente og frakte hunder. Men det gjelder å gjøre en innsats og være flink der man kan. Her er det viktig med gode rutiner. I tillegg er det viktig å etterlate naturen slik den var. Vær flink til å plukke opp etter deg selv, og andre om du kommer over søppel. Og det som er bra med hundekjøring er at vi kjører på snødekt landskap, så da gjør vi lite skade på naturen.

 

Hvordan tror du utendørsaktiviteter kan bidra til å fremme miljøbevissthet?

Når man er i den fantastiske naturen vi har i Norge og kjenner den på kroppen, får man et godt perspektiv på å bevare den.

 

Dine beste tips for å være miljøvennlig?

Det er lurt å handle av bedrifter som har en god miljøprofil og tilbyr ting som holder lenge. Og selvfølgelig, som nevnt, at man ikke skader naturen og forlater den slik man gjerne ønsker å finne den selv.

 

 

 

Hva er forholdet ditt til ull?

Forholdet mitt til ull er ganske stort da det har fulgt meg hele livet. Som hundekjører er man også avhengig av det. Med ekstrem kulde er det viktig å ha tilgang til ull og flere lag ull så man kan tilpasse etter aktivitet og værforhold. Ull har i tillegg en veldig viktig egenskap for hundekjørere – nemlig at det holder på varmen selv når det er fuktig og tørker fort. Ull er også noe som holder veldig lenge.

 

Hvilket plagg klarer du deg ikke uten?

Ullundertøy i flere lag er helt nødvendig for å være ute, særlig under ekstreme konkurranser der man må ha ting som fungerer.

 

Ditt beste pakketips til når du skal på tur?

Tenk igjennom bruken og hva du skal ut på. Det er ikke vits å ta med mer enn man trenger. Du må selvfølgelig pakke med det nødvendige – og tenk sikkerhet.

 

Topp 3 Aclima:

 

 

Hvordan bruker du lidenskapen din til å inspirere andre?

Det er viktig å være bevisst over at man er et forbilde for veldig mange som drømmer om å drive med det samme. Derfor syns jeg det er viktig å ta vare på de som er nye i sporten og å dele kunnskap slik at de får det de trenger for å ha det gøy med hundekjøring. Holder man igjen kunnskapen man besitter, vil andre bruke veldig mange år på å lære. Man lykkes kanskje ikke, og man gjør feil som man kunne unngått hvis man visste bedre.

 

I tillegg er det å lage hundeløp som nye kan få prøve seg i, en måte å inspirere andre på. Så dersom du drømme om å drive med hundekjøring, kan du sjekke ut Mush Synnfjell

 

Råd til andre for å komme seg ut og utforske?

Begynn i det små, ikke kompliser og ikke minst ha det gøy! I dagens samfunn er det mye støv fra mobil og sosiale medier, så det å bare komme seg ut blir en nullstilling for hodet. I tillegg er jo den kjente dørstokkmila lang, men det gjelder å bare komme over den. Det trenger ikke være lange turen heller, en time er nok til å få en god opplevelse.

 

Hva vil du si til de som drømmer om å gjøre det samme som deg?

Dette er en komplisert sport, men med fantastiske opplevelser som gjør at man kjenner man lever. Så mitt råd er å jobbe hardt og prøve det man kan. Det gjelder å finne et nivå som gjør at livet ikke blir så slitsomt, for det kan fort bli det. Man må tilpasse litt, samt legge en plan for hvordan man kan komme dit man vil.