I 2019 solgte Bengt-Are nesten alt han eide og sa opp jobben for å tilbringe 1000 dager ute. Prosjektet har nå blitt til 2000 dager ute. Bli bedre kjent med ambassadøren vår.

 

 

 

 

Hva er motivasjonen for å drive med det du gjør?

– Jeg har bare ett mål i livet, det er å tilbringe mest mulig tid ute i naturen. Kjærligheten til naturen er nok den ekte drivkraften bak friluftslivet mitt.

 

Hva inspirerte deg til å starte?

– Den første smaken på den ekte frihetsfølelsen et liv i naturen gir, fikk jeg på en liten idyllisk morenehaug mitt i hjertet av Femundsmarka under min første langtur i 1994. Etter det utvikla drømmen om å leve ute seg gjennom et aktivt friluftsliv. Det er nok krafta i naturen som inspirerer meg mest

 

Høydepunkter/prestasjoner du er stolt av:

– Den største prestasjonen for meg så langt er nok seilturen min fra Gildeskål til Malangen. Jeg regner meg ikke som en ekte sjømann, så det å ha lært å mestre sjølivet i en liten, gammel nordlandsbåt er jeg stolt av. Jeg tror ikke det er mange som har seilt over Vestfjorden til Lofoten sammen med 4 polarhunder i en 100 år gammel trebåt.

 

– Ellers så er det et stort høydepunkt for meg hvert år når jeg går fra vinter til sommer. Overvintringene mine er ganske tøffe psykisk, så dagen da jeg bytter ut skiskoene med fjellsko er helt fantastisk. Å komme ned fra et snødekt høyfjell, til en sommerlig, grønn vår er helt magisk!

 

 

 

 

Hva er din personlige visjon for fremtidige eventyr?

– Visjonen er rett og slett å tilbringe mest mulig tid ute i norsk natur!

 

Har du noen spennende prosjekter på gang i fremtiden?

– Foreløpig skal jeg fullføre prosjektet 2000 dager ute. Etter det skal jeg tilbringe tid ute i områder i Norge jeg ennå ikke har fått besøkt. Jeg har og begynt å studere kart over ville områder i Sverige og Finland. Drømmen om Sibir har jeg lagt litt på is, kanskje blir Sibir «mitt aller siste eventyr».

 

 

 

 

Hvordan finner du balansen i utfordrende eventyr og det å ta vare på naturen du utforsker?

– «Å leve i pakt med naturen» er et utrykk jeg har vokst opp med i mange av de bøkene jeg har lest om urbefolkning og gamle oppdagere. I dag er det vanskelig å leve etter disse ordene. Så for meg har eventyret rett og slett utviklet seg til å leve så nært naturen som jeg kan. For meg er det å ta vare på naturen en del av eventyret!

 

Hvordan kan utendørsaktiviteter bidra til å fremme miljøbevissthet?

– Jeg tror at folk som er mye ute lettere forstår at vi mennesker er en del av naturen. Da kommer miljøbevisstheten automatisk. Ingen ønsker å ødelegge sitt eget miljø. Dessuten er naturen utrolig vakker, men du må ut i den for å se det skikkelig.

 

Dine beste tips til å være miljøvennlig?

 

– Tenk kortreist. Prøv å unngå ting som er transportert verden rundt (gjelder også tureventyr). Ta vare på de tingene du har, la ting bli utslitt før du investerer i nytt. Invester i ting som varer lenge. Kjør mindre bil, og fly mindre. Sykkelen er et utmerket fremkomstmiddel. Lær deg hvordan naturen fungerer (studerer biologi). Da tar du lettere miljøvennlige valg.

 

 

 

 

Hva er ditt forhold til ull?

– Jeg har brukt ull fra innerst til ytterst hele livet. Har til og med hatt en periode der jeg brukte vadmel! Jeg husker god at min mor hver høst gikk igjennom «ullklærbeholdningen» til familien sånn av vi var rustet til en ny vinter. I dag, når jeg bor ute hele året, er ulla fra Aclima ekstra viktig. Lag på lag med gode ullplagg holder meg varm gjennom dårlige værperioder.

 

Hvilket plagg klarer du deg ikke uten?

– Aclima sin ullnetting og warmwool hettegenser. Sammen med en god gore tex dress, er dette en super kombinasjon for et aktivt friluftsliv.

 

Topp 3 Aclima:

 

 

 

Hva er ditt beste pakketips når man skal på tur?

– Ta med utstyr og klær du har brukt mye og er godt kjent med. Da slipper du overraskelser med utstyr som blir fort ødelagt eller ikke fungerer som det skal. Og ta med nok klær. Å ha det behagelig varmt sånn at jeg kan nyte det dårlige været og, er viktig for min naturopplevelse. 

 

Hvordan inspirerer du andre til å utforske naturen og utfordre seg selv?

– Det er vel gjennom tv-serien min på Naturkanal 1 jeg inspirerer mest folk. Siden jeg filmer mest for min egen del, tror jeg jeg klarer å formidle noe av den ekte naturgleden jeg føler. Samtidig er det viktig for meg å vise folk at skikkelige eventyr ikke trenger å være så ekstreme. Det eneste ekstreme med turen min er jo lengden!

 

Hva vil jeg si til de som drømmer om å gjøre det samme som meg?

– Å gjøre akkurat det samme som meg vil jeg ikke anbefale noen. Å leve ute i naturen over mange år, er et alvorlig valg. Jeg vil i stedet anbefale alle å utvikle sitt eget friluftsliv. Start planleggingen hjemme med et papirkart. Fokuser på hva du ønsker å oppleve og hvor lenge du vil være ute. Finn et område du synes ser spennende ut. Lag ei grov rute, men husk at den beste turen blir til mens du går!

 

 

 

 

Hva er det rareste/mest utfordrende du har opplevd på tur?

– Ved Hattfjelldal hadde jeg og hundene besøk av en gammel tiur. Den var sammen med oss flere dager og var en fantastisk og litt rar opplevelse. Det mest utfordrende med å leve ute hele tiden er definitivt å tilpasse seg det skiftende været!

 

Hva er det mest unike du har funnet i naturen?

– Tidlig på turen fant jeg en hel harelabb ved Havdalsvatnet i Lierne. Den har jeg med meg ennå! 3 ting jeg ville hatt med meg hvis jeg strandet i villmarken? – En stor kniv, et fyrstål og en tarp.

 

Har du noen spesielle ritualer/tradisjoner?

– Røkt te om morgenen er et fast rituale. Ellers samler jeg på kvite steiner. Og på slutten av en langtur, er siste natta bestandig ei våkenatt.